Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@m-z.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Liposomalna Wit. B Complex Liposomalna Wit. B Complex 250 ml
Liposol
108,90 zł
Magazyn: eu

Liposomalna Wit. B Complex 250 ml

od 3 sztuk tylko: 106,72 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 300g
Bez GMO
108,90 zł z VAT
2,18 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Quatrefolic

Informacja

Quatrefolic, czyli sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego, a jednocześnie aktywna forma kwasu foliowego. Jest to innowacyjny składnik pokarmowy (folian czwartej generacji), dobrze rozpuszczalny w wodzie, a co za tym idzie - dobrze przyswajalny przez organizm. Jako związek organiczny zaliczany do witamin z grupy B  jest on konieczny do prawidłowego funkcjonowania już na poziomie komórkowym.

Wprowadzenie do diety folianów jest szczególnie rekomendowane dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacji. Związki te mogą przyczyniać się bowiem do prawidłowego rozwoju płodu. Według badań wprowadzenie ich do diety może zmniejszać ryzyko wystąpienie powikłań okołoporodowych.

Niektóre źródła donoszą również, że suplementacja folianami wspomaga pracę układu krwionośnego (produkcję krwi) oraz że bierze on udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Quatrefolic potencjalnie wpływa również na metabolizm homocysteiny, której poziom podnosi się z czasem w organizmie. Wprowadzenie go do diety może zatem zapobiegać rozwojowi demencji oraz utrzymywać funkcje poznawcze na dobrym poziomie, co będzie istotne w przypadku osób dorosłych, szczególnie w starszym wieku.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)

Informacja

Co to jest za składnik 5-Metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF)?

5-metylo-tetrahydrofolian (5-MTHF) to metylowana forma folianu, aktywna biologicznie. Szczególnie chętnie używana jest przez osoby z zaburzeniami metabolizmu kwasu foliowego, zwłaszcza przez polimorfizmy genu kodującego produkcję reduktazy metylenotetrahydrofolianu. Zastosowanie tej formy pozwala ominąć wąskie gardło powstałe przez ten polimorfizm i cieszyć się pełnią efektów wywieranych przez foliany. Jest także dobrym zamiennikiem dla syntetycznego kwasu foliowego (kwasu pteroilomonoglutaminowego), który w próbach klinicznych wykazuje zdolność do zwiększania częstości występowania nowotworów.

Foliany określane też witaminą B9 mają szeroki udział w rozwoju układu nerwowego. Przyczyniają się do konwersji homocysteiny do metioniny a następnie do s-adenozyl metioniny, która jest głównym donorem grup metylowych. Dzięki temu poprawia się kondycja układu krążenia, ponieważ zmniejsza się ilość prozapalnej homocysteiny oraz zwiększa się intensywność procesów produkcji kreatyny i syntezy neurotransmiterów, co przekłada się na redukcję zmęczenia i poprawę kondycji psychicznej.

5-MTHF w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Hydroksykobalamina

Informacja

Co to jest za składnik hydroksykobalamina?

Hydroksykobalamina to jedna z czterech dostępnych form witaminy B12. Jej przewaga nad cyjanokobalaminą polega na większej łatwości konwersji do form aktywnych biologicznie. Bywa stosowana jako antidotum w zatruciach cyjankiem, ze względu na wysokie powinowactwo do jego jonów. Ta forma witaminy B12 może być ciekawą alternatywą dla osób, które z różnych powodów nie mogą stosować donorów grup metylowych, a chcą suplementu lepszej jakości niż popularna cyjanokobalamina.

Witamina B12 jest niezwykle ważna dla utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz wysokiej kondycji układu nerwowego. Ze względu na wpływ na syntezę neuroprzekaźników przyczynia się do poprawy nastroju i funkcji psychologicznych. Uczestniczy także w syntezie DNA i produkcji kreatyny, poprzez możliwość zwiększania koncentracji SAMe. Pozwala także na utrzymanie poziomu homocysteiny w niższych zakresach, gdyż wspiera jej remetylację do metioniny. Odgrywa również ważną rolę w procesach krwiotwórczych oraz w regeneracji osłonek mielinowych na neuronach.

Hydroksykobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Kwas para-aminobenzoesowy

Informacja

Kwas para-aminobenzoesowy (PABA) jest rozpuszczalny w wodzie, wchodzi w skład kompleksu witaminy B. Syntetyzowany w organizmie. Uczestniczy w przemianach energetycznych (metabolizmie) białek. Stosowany w maściach zapobiega nadmiernemu opalaniu, chroniąc przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wpływa korzystnie na stan skóry i owłosienie. Według ostatnich badań w połączeniu z kwasem foliowym pozwala na  przywrócenie siwym włosom koloru naturalnego. Syntetyzowany w organizmie. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, pełne ziarna i ryż oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba i nerki.

Dawkowanie – brak ścisłych norm dawki dziennej

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Ostatnio na blogu

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

KAWA KULOODPORNA, CZYLI MOC OLEJU MCT

Od jakiegoś czasu dość popularna stała się tzw. kawa kuloodporna (BPC Bulletproff Coffee), czyli kawa z dodatkiem tłuszczu, ale...

czytaj więcej

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

1-5-10, czyli siła i masa w jednym!

Metoda na masę i siłę, czyli periodyzacja równoległa w praktyce. Jeśli kojarzycie Wodyna, to zapewne znacie jego autorską metodę 15-10-5, za pomocą...

czytaj więcej

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Wysoki poziom homocysteiny – jak sobie z nim radzić?

Powinniśmy zacząć od tego czym jest homocysteina. To aminokwas siarkowy, który powstaje w naszym organizmie w wyniku demetylacji aminokwasu...

czytaj więcej

Dlaczego warto suplementować cytrynian potasu?

Dlaczego warto suplementować cytrynian potasu?

Potas to minerał występujący w wielu produktach spożywczych, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Wraz z sodem,...

czytaj więcej

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej

Wapń – jaką pełni rolę w naszym organizmie?

Wapń – jaką pełni rolę w naszym organizmie?

Wapń jest pierwiastkiem, którego każdy z nas potrzebuje. Organizm sam go nie wytwarza, dlatego należy codziennie dostarczać...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Reklamacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@m-z.pl +48 501 537 027