Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:213,00 zł426,00 zł639,00 zł851,00 zł1 064,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-32,00 zł-43,00 zł-54,00 zł
Logowanie/Rejestracja bok@m-z.pl  +48 22 602 26 41
0 0,00 zł
Since 2005  bok@m-z.pl  +48 22 602 26 41
PlasmaJet PlasmaJet
InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
PlasmaJet PlasmaJet 90 kaps.
Gaspari
159,00 zł

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2023-02
Do darmowej wysyłki brakuje: 300,00 zł
159,00 złz VAT
7,23 zł / porcja

od 3 sztuk tylko 155,82 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
29,00 zł
Kupuję
Mutant
199,00 zł
(1)
Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł
Kupuję
Activlab
59,00 zł
Kupuję
MZ-STORE
39,00 zł
Kupuję
Aliness
33,90 zł
Kupuję

Glicerol

Informacja

Glicerol (gliceryna, 1,2,3-propanotriol) najprostszy alkohol trikarboksylowy, stosowany w produkcji leków (jako wypełniacz), kosmetyków oraz w przemyśle spożywczym. Stosowany w większych dawkach wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, zwiększenie zdolności wysiłkowych oraz przedłużenie czasu trwania wysiłku w różnych dyscyplinach sportowych. W suplementacji sportowej wykorzystywany do nawodnienia komórek mięśniowych w celu zwiększenia objętości mięśni podczas wysiłku. Glicerol (alkohol cukrowy) podwyższa zdolność fosforu do uwodnienia komórek mięśniowych, pozwala na lepsze ich odżywianie i zwiększenie objętości. Ma również wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz produkcję energii. Przyjmowany drogą pokarmową nie zmienia profilu glikemicznego krwi. Występuje w postaci stałej i płynnej (gliceryna), jako monopreparat lub składnik preparatów okołotreningowych (stacków kreatynowych, boosterów azotowych).

Dawkowanie:  5–10 g na dobę rozpuszczonych w wodzie, w okresie przed i po wysiłku. Rozpoczęcie stosowania należy zaczynać od niskich dawek i stopniowo dochodzić do dawki maksymalnej stosowanej zwyczajowo w suplementacji sportowej.

Siarczan agmatyny

Informacja

Siarczan agmatyny jest związkiem agmatyny, a więc substancji powstającej w wyniku przetwarzania argininy.

Spełnia on w organizmie szereg funkcji, m.in. zwiększa poziom tlenku azotu odpowiadającego za rozszerzanie naczyń krwionośnych, a tym samym poprawia krążenie krwi; stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu oraz testosteronu; zwiększa ilość substancji odżywczych dostarczanych do mięśni, a także normalizuje poziom glukozy we krwi, naśladując w ten sposób działania charakterystyczne dla insuliny; usprawnia funkcjonowanie centralnego układu nerwowego; zwalcza szkodliwe wolne rodniki; redukuje zapasową tkankę tłuszczową, a także wpływa na gospodarkę wapnia, dzięki czemu zapewnia lepsze funkcjonowanie serca, mózgu oraz mięśni.

Dawkowanie: 500-1500 mg najlepiej na pół godziny przed treningiem.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Selaginella Tamariscina

Informacja

Selaginella Tamariscina to nieduża roślina z rodziny widliczkowatych, naturalnie  rosnąca w tropikalnym i umiarkowanym klimacie, uprawiana w wielu krajach świata. Jej pędy i liście są cenionym surowcem leczniczym, wykorzystywanym zwłaszcza w tradycyjnej medycynie chińskiej. Naukowcy wyodrębnili z nich szereg składników bioaktywnych, wśród których najcenniejszym wydaje się być rzadko spotykany w przyrodzie amentoflawon.

W suplementacji najczęściej spotyka się ekstrakty z Selaginella Tamariscina standaryzowane na zawartość minimum 20% amentoflawonu. Udowodniono, że związek ten sprzyja zwiększeniu siły i wytrzymałości, promuje spalanie tkanki tłuszczowej i poprawia wrażliwość na insulinę. Działa jak inhibitor fosfodiesterazy, powodując zwiększenie poziomu cAMP. Ponadto ogranicza aktywność białkowej fosfatazy tyrozynowej 1B, która warunkuje sygnalizację insulinową. Może również hamować aktywność acetylocholinoesterazy, co owocuje wzrostem stężenia acetylocholiny i przekłada się na lepszą pamięć oraz większą zdolność koncentracji.

Ekstrakty z Selaginella Tamariscina znajdują zastosowanie w suplementacji typowo sportowej. Zwykle wchodzą w skład spalaczy i preparatów przedtreningowych. Występują solo albo w połączeniu z innymi substancjami.

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia. Dawkowanie jest uzależnione od standaryzacji ekstraktu.  

Amentoflawon

Informacja

Amentoflawon to organiczny związek chemiczny przynależący do flawonoidów, będący pochodną apigeniny. W przyrodzie występuje rzadko, za najlepsze jego źródło jest uznawana Selaginella Tamariscina - chińska roślina z rodziny widliczkowatych. Oprócz tego można go znaleźć w liściach miłorzębu japońskiego (Ginkgo biloba) i częściach naziemnych dziurawca zwyczajnego (Hypericum perforatum). Specjaliści tradycyjnej medycyny chińskiej przypisują mu właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, hipoglikemiczne i immunomodulujące.

Obecnie amentoflawon rzadko jest wykorzystywany w celach leczniczych. Powszechnie stosuje się go w suplementacji sportowej – związek ten słynie z korzystnego wpływu na siłę i wytrzymałość fizyczną, ponadto zwiększa wrażliwość na insulinę i promuje produkcję tlenku azotu, co potęguje zjawisko „pompy mięśniowej”.

Naukowcy zidentyfikowali kilka mechanizmów działania amentoflawonu. Udowodniono, że intensyfikuje on uwalnianie wapnia w komórkach mięśniowych, a dzięki temu wzmacnia siłę skurczu mięśnia. Ponadto jest inhibitorem enzymu fosfodiesterazy, co przekłada się na wzrost poziomu cAMP, rozszerzenie naczyń krwionośnych i usprawnienie przepływu krwi. Związek ten może również ograniczać syntezę kwasów tłuszczowych i usprawniać proces lipolizy. Podobnie jak inne flawonoidy jest też wyjątkowo silnym antyoksydantem. 

W niektórych suplementach występuje czysty amentoflawon, jednak najczęściej można spotkać ekstrakt z Selaginella Tamariscina standaryzowany  na zawartość tego związku.

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia.

Dawkowanie jest uzależnione od standaryzacji ekstraktu. Najczęściej rekomendowane dawki ekstraktów z Selaginella Tamariscina, standaryzowanych na zawartość 20% amentoflawonu, wynoszą od 400 do 600 mg na dobę.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Theobroma cacao extract

Informacja

Theobroma cacao extract – stanowi wyciąg z ziarna kakaowca uprawianego ze względu na walory smakowe (kakao, czekolada). Ekstrakty z ziarna kakaowca zawierają teobrominę, alkaloid purynowy o zróżnicowanym działaniu. Teobromina powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych mózgu, powodując poprawę ukrwienia, usprawniając jego działanie poprzez działania odżywcze, ogranicza możliwość zawałów i miażdżycy działając w naczyniach wieńcowych układu krwionośnego.  W połączeniu z polifenolami i kofeiną posiada potencjał termogeniczny, pozwalający na zwiększenie wydatku energetycznego i przyśpieszenie redukcji tkanki tłuszczowej. Posiada znikomy wpływ na stymulację układu nerwowego. Znajduje szerokie zastosowanie w suplementacji  sportowej jako składnik termogeniki, stacków kreatynowych przedtreningowych oraz no-boosterów.

Teobromina

Informacja

Teobromina (3,7-dimetyloksantyna) jest alkaloidem purynowym, słabo rozpuszczalnym w wodzie,  występującym w ziarnie kakaowca, a także liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), herbacie, kawie oraz orzeszkach koli. Jest diuretykiem obniżającym ciśnienie krwi i usprawnia funkcjonowanie mózgu (rozszerza naczynia krwionośne mózgu). Rozszerza również naczynia krwionośne w całym układzie krążenia, zapobiegając zmianom miażdżycowym. Niekiedy stosowana jest w diecie odchudzającej. Połączona z kofeiną i polifenolami staje się termogenikiem. W suplementacji sportowej preparaty zawierające teobrominę stasowane są jako diuretyki oraz spalacze tłuszczu. Jest składnikiem termogeników, stacków kreatynowych przedtreningowych, a także boosterów azotowych.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Ostatnio na blogu

Sportowcy kontra sól

Sportowcy kontra sól

Sól składa się z około 40% sodu i 60% chlorku. Jest to produkt dostępny w każdym domu, lecz ma ostatnio bardzo słaby PR. Biała śmierć i cichy zabójca...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 2 – naukowe fakty i podsumowanie

W ostatnim tekście nakreśliłem nieco rolę ryb, tłuszczu rybiego i wielonienasyconych kwasów z rodziny omega 3 w naszym organizmie....

czytaj więcej
Masło orzechowe zdrowe czy nie?

Masło orzechowe zdrowe czy nie?

Orzechy są bogatym odżywczo składnikiem naszej codziennej diety, w orzechach znajdziemy: nienasycone tłuszcze i inne związki bioaktywne: wysokiej, jakości...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o...

czytaj więcej
Funkcjonalna niedoczynność tarczycy

Funkcjonalna niedoczynność tarczycy

Tarczyca jest gruczołem, którego hormony w znacznej mierze determinują funkcje naszego organizmu, a symptomy jej niedoczynności będą mocno dawały się we...

czytaj więcej
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Reklamacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@m-z.pl +48 501 537 027