Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@m-z.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Dodaj do koszyka
SmartMe SmartMe 250 ml
Healthlabs
109,00 zł
Magazyn:

SmartMe 250 ml

Min. data ważności: 2021-11
Waga wysyłki: 500g
Wegetariański
Wegański
109,00 złz VAT
2,18 zł / porcja
Dodaj do koszyka
Opis produktu
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Olimp
16,00 zł
Kupuję
BeOrganic
39,90 zł
Kupuję
BeOrganic
45,00 zł
Kupuję
MZ-STORE
29,00 zł
(1)
Kupuję
MZ-STORE
29,00 zł
(1)
Kupuję
Aliness
29,90 zł
Kupuję

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

Kwas alfa linolenowy (ALA)

Informacja

Kwas alfa linolenowy (ALA) zaliczany jest do kwasów typu omega-3 i należy do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz do tłuszczów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Według badań, ALA może wspomagać pracę trzustki, a dokładniej - mieć wpływ na wrażliwość insulinową, dzięki czemu obniża się poziom insuliny, czynników zapalnych, triglicerydów oraz wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) we krwi. Na tej podstawie możemy wywnioskować również, że wprowadzenie do diety kwasu linolenowego częściowo zmniejszy ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Dzięki swoim właściwościom, ALA wykazuje również działanie antyoksydacyjne, a więc przyczynia się do usuwania nadmiaru wolnych rodników z organizmu, a także, co istotne w sporcie - zwiększa ilość glikogenu w wątrobie i mięśniach oraz wspomaga wydolność tlenową mięśni.

Wprowadzenie do diety tego tłuszczu poprawi koncentrację oraz zwiększy odporność na stres. Bardzo możliwe, że zauważyć będzie można także poprawienie wyglądu skóry.

Omega 6

Informacja

Omega 6 (n-6) jest to grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych  (kwas linolowy [LA – występujący w produktach pochodzenia roślinnego]). Liczba 6 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym jest umieszczone przy szóstym od końca atomie węgla. Zaliczany do NNKT. Do grupy kwasów nienasyconych Omega 6 zaliczamy GLA (kwas gammalinolenowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka), ARA (kwas arachidowy z orzeszków ziemnych, a także produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego). Spożywanie kwasów nienasyconych z grupy Omega 6 powinno być proporcjonalne do spożycia kwasów z rodziny Omega 3 w stosunku 1 : 1 do 6 : 1. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej rzadko zachodzi potrzeba suplementacji kwasów z grupy Omega 6 (zastosowanie znajduje kwas gammalinolenowy). Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz są prekursorami prostaglandyn. .Kwasy tłuszczowe nienasycone z grupy Omega 6 mają wysoką aktywność biologiczną: biorą udział w syntezie związków organicznych, ograniczających możliwości zapalne oraz hormonów. Zalecane są w diecie osób aktywnych fizycznie w niewielkich ilościach jako dodatek do pożywienia. 

W suplementacji stosuje się kompleksy kwasów tłuszczowych nienasyconych, zawierających w odpowiednich proporcjach Omega 3 i Omega 6. W suplementacji sportowej używany jest kwas arachidowy (ARA), którego działanie nasila anabolizm mięśniowy i podwyższa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość). Dostępne w preparatach wieloskładnikowych, których pełna gama znajduje się w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Często występują na ryku suplementy skojarzone zawierające zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jak i omega 6 w odpowiednio dobranych proporcjach. W suplementacji sportowej na szczególną uwagę zasługuje kwas arachidonowy, który podawany w postaci suplementy nasilał anabolizm mięśniowy i zwiększał zdolności wysiłkowe takie jak siła mięśni. Jest kilka preparatów wieloskładnikowych na rynku zawierających ten związek.

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie:

Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 3 w dawce 1 – 4g/24h

Kwas linolowy

Informacja

Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:  w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia

Omega 9

Informacja

Omega 9 należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w których ostatnie wiązanie węglowe umieszczone jest na dziewiątym  od końca atomie węgla. Nie zalicza się do NNKT. Jest przetwarzany w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Do grupy Omega 9 należą: kwas oleinowy (pochodzenia roślinnego: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, migdały), kwas erukowy i kwas palmitooleinowy. Kwasy te nie posiadają zbyt wysokiej aktywności biologicznej, lecz mogą wpływać profilaktycznie na choroby układu krwionośnego i otyłość.

Na rynku suplementów diety brak zawierających monopreparatów. Omega 9 występuje jako dodatek preparatów tłuszczowych dostarczających NNKT. Stosowane w odżywkach dla sportowców (np. białkowych czy białkowo-węglawodanowych. Dostępny w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak ścisłych norm dobowego spożycia. Zwyczajowo w diecie sportowej powinny stanowić od 10 do 15 % kaloryczności jadłospisu.

Kwas oleinowy

Informacja

Kwas oleinowy – jednonasycony kwas tłuszczowy z rodziny Omega 9, występujący w postaci naturalnej w produktach pochodzenia roślinnego (migdały, oliwa z oliwek) i zwierzęcego (żółtka jaj kurzych, tłuszcze pochodzące z ryb). Jako najpopularniejszy przedstawiciel kwasów tłuszczowych występujących w pożywieniu może zastępować niektóre nasycone kwasy tłuszczowe, a w konsekwencji wpływać pozytywnie na profil lipidowy krwi. W suplementacji diety stanowi uzupełnienie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Ostatnio na blogu

MSM – związek siarki w którym pokładamy nadzieję na zdrowie – czy słusznie?

MSM – związek siarki w którym pokładamy nadzieję na zdrowie – czy słusznie?

MSM co to?Czy MSM wspiera stawy?MSM a stany zapalneMSM a odpornośćZastosowanie przeciwnowotworowe MSMMSM Bezpieczeństwo stosowania MSM co to? MSM, a...

czytaj więcej

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej

Maślan Sodu – działanie, wskazania i dawkowanie

Maślan Sodu – działanie, wskazania i dawkowanie

Kwas masłowy, inaczej maślan sodu zyskał na popularności w ostatnich latach nie ze względu na modę, która nierzadko przenika...

czytaj więcej

Pirodyksyna vs P-5-P w suplementacji witaminy B6

Pirodyksyna vs P-5-P w suplementacji witaminy B6

Aktywna forma witaminy B6, pirydoksal-5-fosforan (P5P), służy jako kofaktor dla ponad 150 enzymów w organizmie, w tym reakcji transsulfuracji i...

czytaj więcej

Podstawy Athletic Development

Podstawy Athletic Development

Czym jest Athletic Development i jak stosować zaawansowane techniki treningowe pod rozwój sportowców? Athletic Development, czyli w wolnym tłumaczeniu rozwój...

czytaj więcej

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Morsowanie – czego nie dowiesz się z komentarzy znajomych

Ostatnimi czasy możemy zauważyć zwiększone zainteresowanie tym bardzo nietypowym sportem. Morsowanie, bo o tym dzisiaj mowa, zaczyna...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Reklamacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na 
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@m-z.pl +48 501 537 027