Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Logowanie/Rejestracja bok@m-z.pl  +48 501-537-027
0 0,00 zł
Since 2005  bok@m-z.pl  +48 501-537-027
Detox Qube Detox Qube
Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Detox Qube Detox Qube
Quicksilver
2 999,00 zł

Detox Qube

DLA ZACHOWANIA PEŁNI WŁAŚCIWOŚCI PRODUKT TEN PRZECHOWUJEMY ORAZ ZALECAMY JEGO WYSYŁKĘ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH.

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@m-z.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@m-z.pl

Opis produktu
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
109,00 zł

Metylokobalamina to biologicznie aktywna witamina B12.

Kupuję
Source Naturals
49,00 zł

Suplement zawierający wyciąg z pieprzu. Poprawia biodostępność substancji odżywczych.

Kupuję
Source Naturals
95,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Natrol
37,00 zł

Preparat multiwitaminowy dla dzieci powyżej 6 roku życia. Smaczne, owocowe tabletki do żucia bez cukru.

Kupuję
Jarrow Formulas
139,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla kobiet ciężarnych oraz karmiących.

Kupuję
Seeking Health
219,00 zł

Kompleksowy preparat dla kobiet w ciąży, karmiących i w okresie prekoncepcyjnym. Zawiera aktywny folian.

Kupuję

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P)

Informacja

5-Fosforan pirydoksalu (P-5-P) – forma witaminy B6 określana mianem koenzymatycznej, uważana za najlepiej przyswajalną przez organizm człowieka. Jest to związane z bezpośrednią aktywnością metaboliczną fosforanu 5-pirydoksalu w organizmie człowieka. Nie musi być on poddawany przemianom biochemicznym w ustroju, aby mógł wejść w szlaki metaboliczne jako składnik biologicznie czynny.

Witamina B6 jest niezwykle istotnym czynnikiem regulującym pracę wielu procesów w organizmie ze względu na swoją rolę w ustroju jako koenzym niezbędny do aktywacji wielu istotnych enzymów. Dzięki temu reguluje metabolizm na wielu płaszczyznach, a jej odpowiednia podaż sprzyja zachowaniu homeostazy ustrojowej.

Innym aspektem efektywności witaminy B6 jest jej wpływ na normalizację stanów emocjonalnych. Sprzyja relaksacji, ułatwia zasypianie i zapadanie w głęboki, najbardziej wartościowy sen. Szczególny wpływ P5P na psychikę wskazuje się u kobiet przed okresem, wykazuje on bowiem znaczną zdolność do redukcji objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Suplementacja witaminą B6 wykazuje też korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego. Sprzyja odżywieniu tkanek neuronalnych oraz optymalizuje uwalnianie neuroprzekaźników, przez co promuje prawidłowe przewodnictwo nerwowe, ale też wykazuje właściwości neuroprotekcyjne. Wykazano, że witamina B6 może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Niektóre źródła wskazują też na zdolność 5-fosforan pirydoksalu do redukcji ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Efektywność ta notowana jest szczególnie w odniesieniu do nowotworów piersi.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Terminalia Chebula

Informacja

Terminalia ChebulaMigdałecznik chebułowiec, znany też pod nazwą Haritaki, jest drzewem dostarczającym surowców szeroko stosowanych w Ajurwedzie i medycynie tybetańskiej, o licznych właściwościach prozdrowotnych. Haritaki oznacza „odbierający choroby”. Surowiec stanowi owoc, zawierający taniny (garbniki roślinne), glikozydy triterpenoidowe, antrachinony, flawonoidy – m.in. rutynę i kwercetynę.

Terminalia Chebula jest tradycyjnym remedium na dolegliwości trawienne, wpływając pozytywnie na procesy trawienia i pracę jelit. Dzięki zawartości tanin Haritaki działa przeciwbakteryjnie (m.in. na Helicobacter pylori, Salmonella sp. czy Staphylococcus aureus), łagodnie przeczyszczająco i wspomagająco na procesy oczyszczania jelit. Surowiec redukuje zatwardzenia, wzdęcia, spowodowane obecnością pasożytów podrażnienia oraz stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Owoce migdałecznika wpływają normalizująco na profil lipidowy - powodują obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i VLDL, wolnych kwasów tłuszczowych i triacylogliceroli, jednocześnie zwiększając poziom HDL. Wyciągi z migdałecznika wykazują także aktywność antyoksydacyjną i wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Haritaki wraz z amlą i bibhitaki wchodzą w skład popularnej mieszanki triphala, będącej adaptogennym środkiem wspomagającym zdrowie układu pokarmowego i redukcję stanów zapalnych.

Preparaty z migdałecznika chebułowca mogą być z powodzeniem stosowane wspomagająco w nadwadze i otyłości, dolegliwościach trawiennych, przy obniżeniu poziomu energii i uczuciu zmęczenia oraz w celu wsparcia odporności organizmu.

Mniszek lekarski

Informacja

Mniszek lekarski (Taraxacxum officiale) jest pospolitym chwastem występującym w strefie klimatu umiarkowanego. Surowcami leczniczymi są korzeń (Radix Taraxaci) oraz kwiat Flos Taraxaci), bogate w składniki aktywne (fitosterole, insulina, pektyna, kwasy organiczne, cholina, sole mineralne – w korzeniu; flawonoidy, karotenoidy, trójterpeny, cukry redukujące, olejek eteryczny – w kwiatach). Posiada właściwości diuretyczne, sprzyjające procesom redukcji tkanki tłuszczowej, usuwając nadmiar płynów z organizmu oraz ogólny wpływ na działanie układu pokarmowego. Uwrażliwia na działanie insuliny. Stosowany jako składnik suplementów do redukcji ciała, spalaczy tłuszczy i moczopędnych. Przy długim stosowaniu należy uzupełniać poziom elektrolitów. W suplementacji sportowej znany pod nazwą Dandelion Root.

Bacopa monnieri (Brahmi)

Informacja

Bacopa monnieri (bakopa drobnolistna) - roślina z rodziny Scropfulariacea, bogata w szereg składników aktywnych, takich jak: bakozyd (A i B), monnieryna, hersaponina, alkaloidy (herpestyna, brahmina), mannitol, fitosterole i flawonoidy. Posiada właściwości pobudzające wpływające na pamięć i koncentrację. Jest przeciwutleniaczem oraz wpływa korzystnie na odnowę biologiczna organizmu. Przyspiesza syntezę białek oraz posiada działanie adaptogenne. Chętnie stosowana przez studentów w okresie przygotowań na sesje egzaminacyjne, w suplementacji sportowej zalecana w okresie nasilenia treningów, podczas zawodów sportowych (rzadziej przed doraźnym wysiłkiem fizycznym). Wchodzi w skład stacków kreatynowych, no-boosterów oraz preparatów ziołowych wspomagających zdolność koncentracji i nastrój.

Gotu kola

Informacja

Gotu kola (Centella asiatica) - Wąkrotka azjatycka, bogate źródło substancji aktywnych: alkaloidów, fitosteroli, glikozydów, kumaryn, kwasu asjatowego i saponin triterpenowych. Dzięki potencjałowi przystosowawczemu używany nie tylko w suplementacji sportowej, ale również wśród osób obciążonych stresem i depresją. Wchodzi w skład suplementów poprawiających właściwości poznawcze (wspomagających proces uczenia się, kojarzenia i zapamiętywania), pobudzających do działania (przydatny w sportach walki i dyscyplinach sportowych wymagających szybkiej orientacji). Oprócz korzystnego wpływu na układ nerwowy posiada właściwości przeciwutleniające, moczopędne. Gotu kola oprócz suplementów poprawiających właściwości poznawcze, dostępny również w postaci stacków kreatynowych przedtreningowych i boosterów azotowych.

Dawkowanie: do 5 mg na dobę.

Nattokinaza

Informacja

Nattokinaza – enzym pozyskiwany ze sfermentowanej soi dzięki aktywności bakterii Bacillus subtilis, stosowany ze względu na swoje właściwości kardioprotekcyjne. Zapobiega powstawaniu skrzepów krwi, przez co jest istotnym czynnikiem profilaktycznym wobec zaburzeń krążenia, będących jedną z najczęstszych przyczyn śmierci.

Poza właściwościami antyagregacyjnymi, nattokinaza wspiera zdrowie układu krwionośnego ze względu na swoje zdolności do optymalizacji ciśnienia krwi. Niektóre źródła podają też, że enzym ten wpływa korzystnie na elastyczność ścian naczyń. Można w związku z tym uznać, że jest to środek kompleksowo optymalizujący przepływ krwi przez żyły i tętnice.

Wskazuje się również na ogólny dobroczynny wpływ stosowania nattokinazy na organizm człowieka. Ma to być wynikiem usprawnionego transportu krwi do tkanek obwodowych (a wraz z nią substancji odżywczych).

Ekstrakt z owoców granatu

Informacja

Ekstrakt z owoców granatu – zawiera dwie substancje doceniane ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Pierwsza z nich, punikalaginy, to związki wyróżniające się dużym rozmiarem cząsteczki należące do grupy elagitanin. Wykazują silne działanie przeciwutleniające, zarówno autonomicznie, jak i poprzez swoje metabolity. Sprzyjają redukcji stresu oksydacyjnego, który stanowi czynnik stymulujący apoptozę komórek organizmu. Punikalaginy wykazują również zdolność do obniżania ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty.

Drugim aktywnym składnikiem zawartym w tym ekstrakcie jest kwas punikowy, będący określany mianem Omega 5. Wykazuje zdolność do optymalizacji profilu lipidowego. Może jednocześnie zwiększać poziom „dobrych” lipoprotein HDL oraz zmniejszać ilość triglicerydów we krwi.

Ekstraktu z owoców granatu nie należy łączyć ze środkami na potencję, ponieważ połączenie to zwiększa ryzyko wystąpienia efektu priapizmu (długotrwałej, bolesnej erekcji).

Punica granatum

Informacja

Punica granatum – granat właściwy. Roślina o owocach jagodowych, pochodząca z terytorium zachodniej Azji, obecnie hodowana w wielu rejonach świata. W suplementacji wykorzystuje się głównie jej owoce, które zawierają wiele polifenoli o korzystnym wpływie na zdrowie.

Granat jest źródłem punikalagin, które są potężnym antyoksydantem. Zdolność do redukcji ilości wolnych rodników wynika zarówno z autonomicznego działania tego związku, jak i z aktywności jego metabolitów. Ponadto, badania wskazują korelację pomiędzy spożyciem punikalagin, a zmniejszonym ryzykiem rozwoju nowotworów prostaty. W owocach granatu odnajdziemy także kwas punikowy, który może być efektywny na polu regulacji profilu lipidowego.

Istnieją przesłanki wskazujące, że suplementacja owocami granatu wraz z jego kwiatami może zwiększać efektywność ich działania, wzmagając działanie protekcyjne wobec układu sercowo-naczyniowego.

Kwas R-alfa-liponowy (R-ALA)

Informacja

R-ALA (kwas R-alfa-liponowy) aktywna postać, wykazującą korzystniejsze właściwości oraz  potencjał bioaktywny, kwasu liponowego (ALA). Jego potencjał bioaktywny wykorzystywany jest w medycynie w profilaktyce neuropatii cukrzycowej oraz układu krążenia (spowalnia powstawanie zmian miażdżycowych). W suplementacji sportowej wykorzystuje się właściwości stymulacji gospodarki insulinowej (uwrażliwienie na działanie insuliny i poziom glukozy we krwi) i potencjał przeciwutleniający R-ALA oraz przyswajalność składników odżywczych, usprawnienie transportu kreatyny, magazynowanie glikogenu i aminokwasów w tkance mięśniowej. Kwas R-ALA dostępny jest w postaci monopreparatów i zaawansowanych preparatów aminokwasowych, kreatynowych, no-boosterów oraz witaminizujących w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm dobowego spożycia  

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Askorbinian sodu

Informacja

Askorbinian sodu to organiczny związek chemiczny będący solą kwasu askorbinowego oraz sodu. Inaczej mówiąc, jest to buforowana witamina C. Cechuje się znacznie mniejszą kwasowością niż kwas L-askorbinowy, a dzięki temu nie wywiera aż tak silnego wpływu na błonę śluzą żołądka. Dobrze sprawdza się u osób z wrażliwym układem pokarmowym, które po przyjęciu witaminy C w tradycyjnej postaci cierpią na problemy żołądkowo-jelitowe. Nie jest natomiast wskazany dla osób na diecie niskosodowej.

W suplementacji askorbinian sodu jest stosowany w celu uzupełnienia poziomu witaminy C. Stanowi ona element układów oksydacyjno-redukcyjnych, chroni przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Ponadto jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu produkcji kolagenu, pełni rolę kofaktora w syntezie karnityny i adrenaliny, wpływa na metabolizm pochodzącego z roślin żelaza niehemowego.

Dawkowanie: dobowe zapotrzebowanie na witaminę C wynosi minimum 60-80mg, ale w przypadku palaczy, kobiet w ciąży, osób narażonych na stres albo intensywny wysiłek fizyczny jest znacznie wyższe. Przyjmuje się, że 1g askorbinianu sodu odpowiada 0,889g kwasu L-askorbinowego. 

 

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Fosfatydylocholina

Informacja

Fosfatydylocholina – grupa fosfolipidów zawierających w swojej cząsteczce cholinę. Może być syntetyzowana endogennie w organizmie człowieka, stanowi budulec błon komórkowych, przez co korzystnie wpływa na ich funkcjonowanie. Ze względu na powszechność występowania w organizmie, suplementacja fosfatydylocholiną wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.

Fosfolipid ten wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie tkanek wątrobowych. Działa hepatoprotekcyjnie, zmniejszając rozmiar szkód generowanych przez czynniki działające toksycznie wobec tego narządu, a także wspiera terapię jej zaburzeń. Redukuje stres oksydacyjny w obrębie wątroby, wpływając korzystnie na przeżywalność tworzących ją komórek.

Ze względu na obecność cząsteczek fosfatydylocholiny w błonach komórkowych, których sprawność jest kluczowa dla zachowania prawidłowego przewodnictwa nerwowego, wskazuje się też na korzystny wpływ tego związku wobec funkcji neuronalnych. Wskazuje się, że fosfatydylocholina szczególnie efektywna może być wobec zaburzeń związanych ze zbyt niskim stężeniem acetylocholiny w ustroju.

Fosfatydylocholinie przypisuje się także zdolności do promocji lipolizy. Ten zakres jej aktywności jest notowany jednak w przypadku stosowania miejscowego. Brak jest wiarygodnych źródeł mówiących o zdolności tego fosfolipidu do promocji tempa utraty tkanki tłuszczowej w podaniu oralnym.

Lecytyna

Informacja

Lecytyna należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi oraz metabolizm tłuszczu. Jest źródłem choliny, będącej prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnik) wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego, także inozytolu (stabilizatora równowagi miedzi i cynku w organizmie). Wpływa na poprawę koncentracji, kojarzenia i zapamiętywania. Tworzy koloidalną zawiesinę tłuszczu w cieczy (emulgacja) pozwalającą na wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem suplementów diety wspomagających pracę ośrodkowego układu nerwowego, krwionośnego, przyśpieszających odchudzanie oraz odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych jako emulgator, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: z przepisu lekarza zwyczajowo 1 – 10 g/24h

Ostatnio na blogu

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Reklamacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@m-z.pl +48 501 537 027