Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
N.O. Overload N.O. Overload
Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
N.O. Overload N.O. Overload 310g
Hi-tech
149,00 zł

N.O. Overload 310g

Magazyn UK

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Koncentracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,61 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
84,00 zł
(2)

Booster azotowy w kapsułkach. Zwiększa siłę i wytrzymałość. Zapewnia efekt pompy mięśniowej.

Kupuję
Nutrend
55,00 zł
(7)

Suplement diety wspomagający stawy. Przeciwdziała odwapnianiu kości, regeneruje i chroni wiązadła.

Kupuję
Swanson
45,00 zł

Suplement zawierający L-ornitynę. Odtruwa wątrobę, poprawia sen, obniża poziom kortyzolu.

Kupuję
Activlab
33,00 zł
(1)

Booster azotu z argininą, cytruliną oraz niacyną. Rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga wzrost mięśni.

Kupuję
Trec
129,00 zł
(1)

Preparat węglowodanowy zwiększający energię mięśniową. Wspomaga procesy regeneracyjne.

Kupuję
Doctor's Best
75,00 zł

Suplement ukierunkowany na wzmocnienie tkanki łącznej. Zawiera hydrolizowany kolagen typu 1 i 3.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Informacja

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Norwalina

Informacja

Norwalina – aminokwas rozgałęziony, niebudujący białek, izomer waliny, działający hamująco na enzym rozkładający argininę zwiększając zawartość tego aminokwasu i potęgując jego działanie, w  procesie syntezy tlenku azotu. Nasila działanie anaboliczne i antykataboliczne argininy, wpływając na wzrost zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i powoduje efektywniejsze ukrwienie i odżywianie tkanki mięśniowej. Nie występuje w postaci monopreparatów. W suplementacji sportowej jest składnikiem zaawansowanych preparatów aminokwasowych, zawierających argininę, no-boosterów i stacków kreatynowych. Rzadko stosowanych w suplementacji ze względu na wysoką cenę.

Dawkowanie: przyjęte zwyczajowo w suplementacji 50–200 mg/24h

Ester etylowy kreatyny

Informacja

Ester etylowy kreatyny (CEE) - kreatyna o silnym potencjale anabolicznym, antykatabolicznym oraz erogenicznym, otrzymywany w procesie estryfikacji, w celu uzyskania wyższej biodostępności kreatyny, a co za tym idzie zmniejszenia wartości jej pojedynczych dawek. Powoduje przyrost masy ciała niższy niż przy stosowaniu specjalnych form kreatynowych, lecz o lepszej jakości. Ester etylowy kreatyny stosowany jest w suplementacji sportowej celem uzyskania polepszenia zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) w postaci monopreparatu (w postaci kapsułek), lub jako uzupełnienie preparatów odżywczych (stacków kreatynowych) i preparatów przedtreningowych.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Jabłczan Kreatyny

Informacja

Jabłczan kreatyny (tri-creatine malate, TCM, di-creatine malate) stanowi połączenie jednej cząsteczki kreatyny i trzech (lub dwóch) cząsteczek kwasu jabłkowego w postaci zjonizowanej (jabłczanu) w jedną molekułę. Charakteryzuje się lepszą rozpuszczalnością w cieczach od monohydratu kreatyny. Jabłczan bierze udział w przemianach energetycznych potęgując działanie w tym zakresie kreatyny. Przy prawidłowym stosowaniu jabłczanu kreatyny następuje wzrost zdolności wysiłkowych organizmu (siły i wytrzymałości), przyśpieszenie – chociaż wolniejsze niż gwarantują inne związki kreatyny, za to lepszej jakości – przyrostów masy beztłuszczowej, zapewnia szybszą i lepszą odnowę biologiczną po wysiłku. W celu szybkiego wysycenia mięśni kreatyną należy stosować produkty zawierające insulinę (węglowodany i białka,) lub insulinomimetyki (i substancje o działaniu im podobnym: ALA, d-pinitol, tauryna). Jabłczan kreatyny dostępny jest w postaci proszków i kapsułek (monopreparatów oraz stacków kreatynowych) do nabycia na muscle-zone.pl

Dawkowanie: Zwyczajowo zalecane w sporcie, zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 2-5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4-12 tygodni
- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Inozyna

Informacja

Inozyna (nukleozyd purynowy) powstaje w organizmie podczas degradacji adenozyny z udziałem ADA, jej składnikami jest hipoksantyna i ryboza. Uczestniczy w przemianach energetycznych zachodzących w organizmie oraz obniża poziom kwasu mlekowego w komórkach i tkankach mięśniowych wpływając na zwiększenie zdolności wysiłkowych i przedłużenie czasu wysiłku. Potwierdzono badaniami naukowymi działania neuroprotekcyjne i antywirusowe inozyny. W suplementacji sportowej stosowana w dyscyplinach wytrzymałościowych i siłowych jako uzupełnienie diety i wspomaganie wysiłku. Dostępna w postaci monopreparatów oraz preparatów złożonych wieloskładnikowych (m.in. stackach kreatynowych, boosterach azotowych).

Dawkowanie: 1-2g na dobę, głównie przed i potreningowo.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ester etylowy tauryny

Informacja

Ester etylowy tauryny - powstaje w wyniku działania na aminokwas egzogenny taurynę alkoholem etylowym (estryfikacja), związek o wyższej biodostępności i stabilności, pozwalający na zmniejszanie pojedynczych dawek przy co najmniej równej aktywności. Posiada potencjał antykataboliczny i przeciwutleniający, jest neurotransmiterem wpływającym na poziom neuroprzekaźników. Wspomaga transport składników odżywczych do komórek mięśniowych. Likwiduje oznaki zmęczenia. W suplementacji sportowej wspomaga zdolności wysiłkowe i odnowę biologiczna po wysiłku we wszystkich dyscyplinach sportu. Jest składnikiem zaawansowanych suplementów kreatynowych (m.in. stacków kreatynowych przedtreningowych i boosterów azotowych).

Kwas guanidynopropionowy

Informacja

Kwas guanidynopropionowy ( synonimy: guanidynopropionian, guanidinopropionic acid ), jest pochodną guanidyny, biorącą udział w przemianach metabolicznych glukozy, wpływających na wrażliwość insulinową komórek mięśniowych, jest prekursorem kreatyny w syntezie wewnątrzustrojowej, odpowiada za jej transport i innych składników odżywczych do komórek mięśniowych. W suplementacji sportowej zalecany w dyscyplinach siłowych i wytrzymałościowo-siłowych (również osobom aktywnym fizycznie) jako uzupełnienie suplementacji kreatynowej. Na rynku suplementów brak monopreparatu kwasu guanidynopropionowego, wchodzi natomiast w skład zaawansowanych preparatów kreatynowych, często w połączeniu z argininą czy betainą (prekursorami kreatyny), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, stosuje się dawki zwyczajowo zalecane w suplementacji sportowej

Senegalia Berlandieri

Informacja

Senegalia Berlandieri jest źródłem licznych alkaloidów, spośród których najliczniejszniejszymi są: N-metylofenyloamina, tyramina i fenyloetyloamina.  Podobnie jak Acacia Rigidula, Senegalia Berlandieri promuje porządny wzrost energii oraz poprawę nastroju, który zawdzięcza swojemu wpływowi na podniesienie poziomu dopaminy i adrenaliny w organizmie. Wyciąg z Senegalia Berlandieri nasila także lipolizę oraz pobudza metabolizm.

Pochodne fenyloetyloaminy (PEA) zawarte w ekstrakcie z tej rośliny, odpowiadają za efekt dobrego nastroju (stymulują wyrzut serotoniny i dopaminy), wywołują pozytywne nastawienie do życia oraz zwiększają chęć do działania.

Dzięki swoim pobudzającym układ nerwowy, optymalizującym samopoczucie oraz nasilającym lipolizę właściwościom, wyciąg z Senegalia Berlandieri jest składnikiem wielu wybitnie skutecznych, silnych boosterów przedtreningowych, będąc jednocześnie równie skutecznym zamiennikiem DMAA.

Fenyloetyloamina (PEA)

Informacja

Fenyloetyloamina (PEA) - organiczny związek chemiczny występujący w postaci naturalnej (np. w czekoladzie) i syntetyzowany w organizmie ludzkim z aminokwasu I-fenyloalaniny. Jako neuroprzekaźnik i neuromodulator ma wpływ na układ nerwowy, zwiększa ilość dopaminy i noradrenaliny. Jedyną wadą jest zbyt szybkie rozkładanie przez enzym MAO-B, w przypadku podawania drogą pokarmową, stąd bywa modyfikowana składnikami opóźniającymi rozpad. W suplementacji sportowej PEA stosowana dla podniesienia nastroju, pobudzenia, podniesienia termogenezy, przedtreningowo. Wchodzi również w skład spalaczy tłuszczu. Nadmiar i wysoka częstotliwość przyjmowania PEA może powodować obniżenie formy psychicznej.

Dawkowanie: 250–500 mg na dobę.

Yerba Mate

Informacja

Yerba Mate extract – z liści ostrokrzewu paragwajskiego (ilex paraguariensis), napój popularny w krajach Ameryki Południowej. Ekstrakt zawiera kofeinę (w postaci metainy), a także jest silnym przeciwutleniaczem. Napary i ekstrakty z liści Yerba Mate mają właściwości odchudzające, gdyż powodują uczucie sytości i wchłanianie tłuszczu, zwiększają odporność DNA poprzez wiązanie wolnych rodników, obniżają poziom cholesterolu LDL.

W suplementacji sportowej znaczenie może mieć zawarty w yerba mate kwas ursolowy, będący inhibitorem aromatazy, mogący obniżać poziom estrogenu u mężczyzn, a przez to wpływać na estetykę sylwetki. Yerba mate extract jest składnikiem spalaczy tłuszczu. W połączeniu z herbatą zieloną, gorzką pomarańczą i pieprzem czarnym (piperyną) powoduje wzrost termogenezy.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia.

Teobromina

Informacja

Teobromina (3,7-dimetyloksantyna) jest alkaloidem purynowym, słabo rozpuszczalnym w wodzie,  występującym w ziarnie kakaowca, a także liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), herbacie, kawie oraz orzeszkach koli. Jest diuretykiem obniżającym ciśnienie krwi i usprawnia funkcjonowanie mózgu (rozszerza naczynia krwionośne mózgu). Rozszerza również naczynia krwionośne w całym układzie krążenia, zapobiegając zmianom miażdżycowym. Niekiedy stosowana jest w diecie odchudzającej. Połączona z kofeiną i polifenolami staje się termogenikiem. W suplementacji sportowej preparaty zawierające teobrominę stasowane są jako diuretyki oraz spalacze tłuszczu. Jest składnikiem termogeników, stacków kreatynowych przedtreningowych, a także boosterów azotowych.

Etylowy Ester Tyrozyny

Informacja

Etylowy Ester Tyrozyny jest formą aminokwasu egzogennego tyrozyny poddaną procesowi estryfikacji, w celu uzyskania wyższej biodostępności i stabilizacji chemicznej, pozwalającemu na przyjmowanie niższych dawek aminokwasu o co najmniej równej aktywności. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie) i w kosmetyce jako tzw. samoopalacz.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę

Etylowy ester beta-alaniny

Informacja

Etylowy ester beta-alaniny - dzięki estryfikacji aminokwasu niebiałkowego (beta-alaniny) zwiększa biodostępność substancji aktywnej, zwiększając tempo syntezy karnozyny (beta-alanylo-L-histydyny) substancji o potencjale przeciwutleniającym o właściwościach chelatujących i buforujących. Dzięki właściwościom buforującym karnozyna obniża stężenie jonów wodorowych i zwiększa możliwości wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. W suplementacji sportowej zalecany sportowcom dyscyplin siłowych, wytrzymałościowo-siłowych i wytrzymałościowych okołowysiłkowo. Jest składnikiem zaawansowanych stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Dawkowanie: 2–4 g na dobę, okołowysiłkowo.

Etylowy ester chlorowodorku L-leucyny

Informacja

Etylowy ester chlorowodorku L-leucyny - w wyniku procesu estryfikacji osiąga lepszą biodostępność oraz może być stosowany w zmniejszonych dawkach, przy co najmniej równorzędnej aktywności i skuteczności działania. Występuje w połączeniu z innymi aminokwasami egzogennymi (walina i izoleucyną), uzupełniającymi swe indywidualne właściwości oraz wykazuje się synergizmem z insuliną, w preparatach typu BCAA i EAA. Stosowany  w suplementacji sportowej (szczególnie w okresie przetreningowym) w postaci preparatów zwiększających zdolności wysiłkowe o działaniu antykatabolicznym oraz po treningach dla zapewnienia właściwej regeneracji organizmu.

Dawkowanie: 1–2 g okołowysiłkowo wraz z aminokwasami typu BCAA.

Ester etylowy izoleucyny

Informacja

Ester etylowy izoleucyny - powstały w procesie estryfikacji (działania alkoholu na aminokwas izoleucynę), ułatwiający biodostępność izoleucyny i wyższą aktywność kataboliczną. W połączeniu z innymi aminokwasami egzogennymi (leucyną i waliną) jest składnikiem suplementów diety o uniwersalnym działaniu w czasie i po wysiłku (zarówno siłowym, wytrzymałościowym, jak i intelektualnym), o charakterze antykatabolicznym m.in. BCAA, oraz preparatów okołotreningowych i zapewniających odnowę biologiczną po wysiłku.

Dawkowanie: 1–2 g okołotreningowo, w połączeniu z innymi aminokwasami rozgałęzionymi (BCAA).

Ester etylowy waliny

Informacja

Ester etylowy waliny - powstaje w wyniku działania na aminokwas egzogenny walinę alkoholem etylowym (estryfikacja), związek o wyższej biodostępności i stabilności, pozwalający na zmniejszanie pojedynczych dawek przy co najmniej równej aktywności. Posiada potencjał antykataboliczny i pro-anaboliczny.Jest składnikiem zaawansowanych preparatów aminokwasowych typu BCAA i EAA, wspierających odnowę biologiczną organizmu. Występuje w innymi aminokwasami egzogennymi (leucyną i izoleucyną, i ich estrami).  W suplementacji sportowej wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę, wytrzymałość, zdolności intelektualne) i odnowę biologiczną po wysiłku we wszystkich dyscyplinach sportu. Suplementy diety zawierające ester etylowy waliny (BCAA, EAA) mają uniwersalne zastosowanie, we wszystkich rodzajach wysiłku, a w szczególności w okresie nasilenia treningu siłowego, przy stosowaniu niskokalorycznej diety.

Dawkowanie: 1–2 g wraz z pozostałymi aminokwasami typu BCAA lub EAA) przed, w trakcie lub po wysiłku.

Ostatnio na blogu

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej
Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange Triad

Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange Triad

Orange Triad to jeden z najbardziej rozpoznawalnych suplementów Controlled Labs, który jest niezawodnym i wszechstronnym produktem witaminowo-mineralnym. W...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Tytuł wydawać się może oczywisty. Związek depresji z otyłością był dotychczas wielokrotnie dokumentowany. Pokuszono się nawet o stwierdzenia jakoby sama...

czytaj więcej
Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Podczas tegorocznych targów FIBO w Niemczech, europejska firma suplementacyjna Olimp, chwaliła się nowymi produktami z serii Dragon Ball Z! Od tego weekendu...

czytaj więcej
cos nt synedrexa/klata

cos nt synedrexa/klata

mialem mala przerwa (prawdobnie mam kamienie nerkowe ktore bedzie trzeba usunac…) cwiczenia bywa klopotliwe jezeli ciagle musisz isc do toalety, no ale...

czytaj więcej
SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

Firma Serious Nutrition Solutions, lepiej znana jako SNS, wypuściła na rynek nowy suplementu z markowym, opatentowanym składnikiem pompującym –...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027