Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
N.O. Overload N.O. Overload
Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
N.O. Overload N.O. Overload 310g
Hi-tech
149,00 zł

N.O. Overload 310g

Magazyn UK

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Koncentracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
MZ-STORE
35,00 zł

Beta-alanina Muscle Zone w proszku. Zwiększa efektywność treningową niezależnie od uprawianej dyscypliny.

Kupuję
Scitec
75,00 zł

Aminokwasy rozgałęzione wzbogacone L-Glutaminą. Poprawiają syntezę białek mięśniowych, hamują katabolizm.

Kupuję
Jarrow Formulas
45,00 zł

Suplement diety zawierający OptiMSM. Hamuje rozwój stanów zapalnych i dolegliwości bólowych.

Kupuję
Activlab
59,00 zł
(13)

Wysokiej jakości aminokwasy BCAA z dodatkiem L-glutaminy. Przyspieszają regenerację i usprawnia anabolizm.

Kupuję
Swanson
65,00 zł

Kompleks cynku i L-karnozyny w kapsułkach. Nieocenione wsparcie dla przewodu pokarmowego.

Kupuję
Biotech Usa
69,00 zł

Najwyższej jakości źródło BCAA w proporcji 2:1:1 wzbogaconych o glutaminę oraz witaminę B6.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Informacja

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Norwalina

Informacja

Norwalina – aminokwas rozgałęziony, niebudujący białek, izomer waliny, działający hamująco na enzym rozkładający argininę zwiększając zawartość tego aminokwasu i potęgując jego działanie, w  procesie syntezy tlenku azotu. Nasila działanie anaboliczne i antykataboliczne argininy, wpływając na wzrost zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i powoduje efektywniejsze ukrwienie i odżywianie tkanki mięśniowej. Nie występuje w postaci monopreparatów. W suplementacji sportowej jest składnikiem zaawansowanych preparatów aminokwasowych, zawierających argininę, no-boosterów i stacków kreatynowych. Rzadko stosowanych w suplementacji ze względu na wysoką cenę.

Dawkowanie: przyjęte zwyczajowo w suplementacji 50–200 mg/24h

Ester etylowy kreatyny

Informacja

Ester etylowy kreatyny (CEE) - kreatyna o silnym potencjale anabolicznym, antykatabolicznym oraz erogenicznym, otrzymywany w procesie estryfikacji, w celu uzyskania wyższej biodostępności kreatyny, a co za tym idzie zmniejszenia wartości jej pojedynczych dawek. Powoduje przyrost masy ciała niższy niż przy stosowaniu specjalnych form kreatynowych, lecz o lepszej jakości. Ester etylowy kreatyny stosowany jest w suplementacji sportowej celem uzyskania polepszenia zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) w postaci monopreparatu (w postaci kapsułek), lub jako uzupełnienie preparatów odżywczych (stacków kreatynowych) i preparatów przedtreningowych.

Monohydrat kreatyny

Informacja

Monohydrat kreatyny jest popularną i najtańszą formą kreatyny stosowaną w suplementacji sportowej w Polsce. Jest to molekuła, w której połączone są: cząsteczka kreatyny z cząsteczką wody. Posiada wysoką biodostępność i prędkość wysycania tkanek. Wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość), przyspiesza przyrost masy mięśniowej i odnowę po treningach wysiłkowych. Transport kreatyny do komórek mięśniowych jest wspomagany przez hormon insuliny. Dla uzyskania lepszego efektu wysycenia tkanek wskazana jest dieta zwiększająca zawartość insuliny w organizmie (dieta węglowodanowa i wysokobiałkowa) i wspomaganie odżywkami i suplementami (odżywki węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe, insulinomimetyki, ALA, d-pinitol czy tauryna). Monohydrat kreatyny występuje w postaci monopreparatów (kapsułki, proszki, tabletki) oraz preparatów wieloskładnikowych (m.in. składnik stacków kreatynowych).

Dawkowanie: Zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:

- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 3-5g na dawkę. Długość cyklu 4-8  tygodni.

- suplementacja cykliczna z fazą nasycenia: pierwsze 5-7 dni po 20-30g na dobę w 4-6 dawkach po 4-6g na porcję, następnie w fazie podtrzymującej 2-10g na dobę w dawkach podzielonych. Długość cykl 4-8 tygdoni

- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Jabłczan Kreatyny

Informacja

Jabłczan kreatyny (tri-creatine malate, TCM, di-creatine malate) stanowi połączenie jednej cząsteczki kreatyny i trzech (lub dwóch) cząsteczek kwasu jabłkowego w postaci zjonizowanej (jabłczanu) w jedną molekułę. Charakteryzuje się lepszą rozpuszczalnością w cieczach od monohydratu kreatyny. Jabłczan bierze udział w przemianach energetycznych potęgując działanie w tym zakresie kreatyny. Przy prawidłowym stosowaniu jabłczanu kreatyny następuje wzrost zdolności wysiłkowych organizmu (siły i wytrzymałości), przyśpieszenie – chociaż wolniejsze niż gwarantują inne związki kreatyny, za to lepszej jakości – przyrostów masy beztłuszczowej, zapewnia szybszą i lepszą odnowę biologiczną po wysiłku. W celu szybkiego wysycenia mięśni kreatyną należy stosować produkty zawierające insulinę (węglowodany i białka,) lub insulinomimetyki (i substancje o działaniu im podobnym: ALA, d-pinitol, tauryna). Jabłczan kreatyny dostępny jest w postaci proszków i kapsułek (monopreparatów oraz stacków kreatynowych) do nabycia na muscle-zone.pl

Dawkowanie: Zwyczajowo zalecane w sporcie, zależnie od formy preparatu, rodzaju wysiłku i masy ciała stosuje się zazwyczaj jeden z następujących modeli przyjmowania kreatyny:
- suplementacja cykliczna: 5-10g na dobę w 1-3 porcjach w ciągu dnia, po 2-5g na dawkę. Długość cyklu ok. 4-12 tygodni
- suplementacja stała: 0,03-0,05g na kg masy ciała, przez dłuższy czas.

Inozyna

Informacja

Inozyna (nukleozyd purynowy) powstaje w organizmie podczas degradacji adenozyny z udziałem ADA, jej składnikami jest hipoksantyna i ryboza. Uczestniczy w przemianach energetycznych zachodzących w organizmie oraz obniża poziom kwasu mlekowego w komórkach i tkankach mięśniowych wpływając na zwiększenie zdolności wysiłkowych i przedłużenie czasu wysiłku. Potwierdzono badaniami naukowymi działania neuroprotekcyjne i antywirusowe inozyny. W suplementacji sportowej stosowana w dyscyplinach wytrzymałościowych i siłowych jako uzupełnienie diety i wspomaganie wysiłku. Dostępna w postaci monopreparatów oraz preparatów złożonych wieloskładnikowych (m.in. stackach kreatynowych, boosterach azotowych).

Dawkowanie: 1-2g na dobę, głównie przed i potreningowo.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ester etylowy tauryny

Informacja

Ester etylowy tauryny - powstaje w wyniku działania na aminokwas egzogenny taurynę alkoholem etylowym (estryfikacja), związek o wyższej biodostępności i stabilności, pozwalający na zmniejszanie pojedynczych dawek przy co najmniej równej aktywności. Posiada potencjał antykataboliczny i przeciwutleniający, jest neurotransmiterem wpływającym na poziom neuroprzekaźników. Wspomaga transport składników odżywczych do komórek mięśniowych. Likwiduje oznaki zmęczenia. W suplementacji sportowej wspomaga zdolności wysiłkowe i odnowę biologiczna po wysiłku we wszystkich dyscyplinach sportu. Jest składnikiem zaawansowanych suplementów kreatynowych (m.in. stacków kreatynowych przedtreningowych i boosterów azotowych).

Kwas guanidynopropionowy

Informacja

Kwas guanidynopropionowy ( synonimy: guanidynopropionian, guanidinopropionic acid ), jest pochodną guanidyny, biorącą udział w przemianach metabolicznych glukozy, wpływających na wrażliwość insulinową komórek mięśniowych, jest prekursorem kreatyny w syntezie wewnątrzustrojowej, odpowiada za jej transport i innych składników odżywczych do komórek mięśniowych. W suplementacji sportowej zalecany w dyscyplinach siłowych i wytrzymałościowo-siłowych (również osobom aktywnym fizycznie) jako uzupełnienie suplementacji kreatynowej. Na rynku suplementów brak monopreparatu kwasu guanidynopropionowego, wchodzi natomiast w skład zaawansowanych preparatów kreatynowych, często w połączeniu z argininą czy betainą (prekursorami kreatyny), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, stosuje się dawki zwyczajowo zalecane w suplementacji sportowej

Senegalia Berlandieri

Informacja

Senegalia Berlandieri jest źródłem licznych alkaloidów, spośród których najliczniejszniejszymi są: N-metylofenyloamina, tyramina i fenyloetyloamina.  Podobnie jak Acacia Rigidula, Senegalia Berlandieri promuje porządny wzrost energii oraz poprawę nastroju, który zawdzięcza swojemu wpływowi na podniesienie poziomu dopaminy i adrenaliny w organizmie. Wyciąg z Senegalia Berlandieri nasila także lipolizę oraz pobudza metabolizm.

Pochodne fenyloetyloaminy (PEA) zawarte w ekstrakcie z tej rośliny, odpowiadają za efekt dobrego nastroju (stymulują wyrzut serotoniny i dopaminy), wywołują pozytywne nastawienie do życia oraz zwiększają chęć do działania.

Dzięki swoim pobudzającym układ nerwowy, optymalizującym samopoczucie oraz nasilającym lipolizę właściwościom, wyciąg z Senegalia Berlandieri jest składnikiem wielu wybitnie skutecznych, silnych boosterów przedtreningowych, będąc jednocześnie równie skutecznym zamiennikiem DMAA.

Fenyloetyloamina (PEA)

Informacja

Fenyloetyloamina (PEA) - organiczny związek chemiczny występujący w postaci naturalnej (np. w czekoladzie) i syntetyzowany w organizmie ludzkim z aminokwasu I-fenyloalaniny. Jako neuroprzekaźnik i neuromodulator ma wpływ na układ nerwowy, zwiększa ilość dopaminy i noradrenaliny. Jedyną wadą jest zbyt szybkie rozkładanie przez enzym MAO-B, w przypadku podawania drogą pokarmową, stąd bywa modyfikowana składnikami opóźniającymi rozpad. W suplementacji sportowej PEA stosowana dla podniesienia nastroju, pobudzenia, podniesienia termogenezy, przedtreningowo. Wchodzi również w skład spalaczy tłuszczu. Nadmiar i wysoka częstotliwość przyjmowania PEA może powodować obniżenie formy psychicznej.

Dawkowanie: 250–500 mg na dobę.

Yerba Mate

Informacja

Yerba Mate extract – z liści ostrokrzewu paragwajskiego (ilex paraguariensis), napój popularny w krajach Ameryki Południowej. Ekstrakt zawiera kofeinę (w postaci metainy), a także jest silnym przeciwutleniaczem. Napary i ekstrakty z liści Yerba Mate mają właściwości odchudzające, gdyż powodują uczucie sytości i wchłanianie tłuszczu, zwiększają odporność DNA poprzez wiązanie wolnych rodników, obniżają poziom cholesterolu LDL.

W suplementacji sportowej znaczenie może mieć zawarty w yerba mate kwas ursolowy, będący inhibitorem aromatazy, mogący obniżać poziom estrogenu u mężczyzn, a przez to wpływać na estetykę sylwetki. Yerba mate extract jest składnikiem spalaczy tłuszczu. W połączeniu z herbatą zieloną, gorzką pomarańczą i pieprzem czarnym (piperyną) powoduje wzrost termogenezy.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia.

Teobromina

Informacja

Teobromina (3,7-dimetyloksantyna) jest alkaloidem purynowym, słabo rozpuszczalnym w wodzie,  występującym w ziarnie kakaowca, a także liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), herbacie, kawie oraz orzeszkach koli. Jest diuretykiem obniżającym ciśnienie krwi i usprawnia funkcjonowanie mózgu (rozszerza naczynia krwionośne mózgu). Rozszerza również naczynia krwionośne w całym układzie krążenia, zapobiegając zmianom miażdżycowym. Niekiedy stosowana jest w diecie odchudzającej. Połączona z kofeiną i polifenolami staje się termogenikiem. W suplementacji sportowej preparaty zawierające teobrominę stasowane są jako diuretyki oraz spalacze tłuszczu. Jest składnikiem termogeników, stacków kreatynowych przedtreningowych, a także boosterów azotowych.

Etylowy Ester Tyrozyny

Informacja

Etylowy Ester Tyrozyny jest formą aminokwasu egzogennego tyrozyny poddaną procesowi estryfikacji, w celu uzyskania wyższej biodostępności i stabilizacji chemicznej, pozwalającemu na przyjmowanie niższych dawek aminokwasu o co najmniej równej aktywności. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie) i w kosmetyce jako tzw. samoopalacz.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę

Etylowy ester beta-alaniny

Informacja

Etylowy ester beta-alaniny - dzięki estryfikacji aminokwasu niebiałkowego (beta-alaniny) zwiększa biodostępność substancji aktywnej, zwiększając tempo syntezy karnozyny (beta-alanylo-L-histydyny) substancji o potencjale przeciwutleniającym o właściwościach chelatujących i buforujących. Dzięki właściwościom buforującym karnozyna obniża stężenie jonów wodorowych i zwiększa możliwości wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. W suplementacji sportowej zalecany sportowcom dyscyplin siłowych, wytrzymałościowo-siłowych i wytrzymałościowych okołowysiłkowo. Jest składnikiem zaawansowanych stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Dawkowanie: 2–4 g na dobę, okołowysiłkowo.

Etylowy ester chlorowodorku L-leucyny

Informacja

Etylowy ester chlorowodorku L-leucyny - w wyniku procesu estryfikacji osiąga lepszą biodostępność oraz może być stosowany w zmniejszonych dawkach, przy co najmniej równorzędnej aktywności i skuteczności działania. Występuje w połączeniu z innymi aminokwasami egzogennymi (walina i izoleucyną), uzupełniającymi swe indywidualne właściwości oraz wykazuje się synergizmem z insuliną, w preparatach typu BCAA i EAA. Stosowany  w suplementacji sportowej (szczególnie w okresie przetreningowym) w postaci preparatów zwiększających zdolności wysiłkowe o działaniu antykatabolicznym oraz po treningach dla zapewnienia właściwej regeneracji organizmu.

Dawkowanie: 1–2 g okołowysiłkowo wraz z aminokwasami typu BCAA.

Ester etylowy izoleucyny

Informacja

Ester etylowy izoleucyny - powstały w procesie estryfikacji (działania alkoholu na aminokwas izoleucynę), ułatwiający biodostępność izoleucyny i wyższą aktywność kataboliczną. W połączeniu z innymi aminokwasami egzogennymi (leucyną i waliną) jest składnikiem suplementów diety o uniwersalnym działaniu w czasie i po wysiłku (zarówno siłowym, wytrzymałościowym, jak i intelektualnym), o charakterze antykatabolicznym m.in. BCAA, oraz preparatów okołotreningowych i zapewniających odnowę biologiczną po wysiłku.

Dawkowanie: 1–2 g okołotreningowo, w połączeniu z innymi aminokwasami rozgałęzionymi (BCAA).

Ester etylowy waliny

Informacja

Ester etylowy waliny - powstaje w wyniku działania na aminokwas egzogenny walinę alkoholem etylowym (estryfikacja), związek o wyższej biodostępności i stabilności, pozwalający na zmniejszanie pojedynczych dawek przy co najmniej równej aktywności. Posiada potencjał antykataboliczny i pro-anaboliczny.Jest składnikiem zaawansowanych preparatów aminokwasowych typu BCAA i EAA, wspierających odnowę biologiczną organizmu. Występuje w innymi aminokwasami egzogennymi (leucyną i izoleucyną, i ich estrami).  W suplementacji sportowej wspomaga zdolności wysiłkowe (siłę, wytrzymałość, zdolności intelektualne) i odnowę biologiczną po wysiłku we wszystkich dyscyplinach sportu. Suplementy diety zawierające ester etylowy waliny (BCAA, EAA) mają uniwersalne zastosowanie, we wszystkich rodzajach wysiłku, a w szczególności w okresie nasilenia treningu siłowego, przy stosowaniu niskokalorycznej diety.

Dawkowanie: 1–2 g wraz z pozostałymi aminokwasami typu BCAA lub EAA) przed, w trakcie lub po wysiłku.

Ostatnio na blogu

plecy na malej objetosci

plecy na malej objetosci

jako ze ostatnio cwicze mocno w kratke, to postanowilem ze ten trening zrobie sobie lzejszy (i pod wzgledem ciezarow i serii) DIETA + suplementy WITAMINY ...

czytaj więcej
4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

4 zalety diet roślinnych dla sportowców wytrzymałościowych

Nie jest tajemnicą, że regularne ćwiczenia są niezbędne dla utrzymania dobrego zdrowia. Zwłaszcza w podeszłym wieku.  Stałe aktywności fizyczne w...

czytaj więcej
Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Czy warto sięgać po olej z kryla? – część 1 – coś o omega 3 i parę naukowych ciekawostek o krylu

Na przestrzeni ostatnich lat wiele uwagi poświęca się rybom, ich spożyciu i tłuszczom w nich zawartych. Zalecenia mówią o spożyciu dwóch porcji ryb w...

czytaj więcej
Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL – w jakich okolicznościach warto stosować?

Betaina HCL jest składnikiem, z którego powstaje kwas żołądkowy – niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, zwłaszcza białek [1]....

czytaj więcej
„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

„Cukier, otyłość – konsekwencje” – przerażający raport i kilka słów na jego temat

Miesiąc temu na stronie Ministerstwa Zdrowia pojawił się raport dotyczący cukru i jego spożycia w populacji Polski, a także nadwagi, otyłości, chorób z...

czytaj więcej
Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Orzeszki ziemne – zdrowsze niż myślisz

Chociaż orzechy i nasiona przestały być już postrzegane jedynie przez pryzmat swojej wysokiej kaloryczności i dziś coraz częściej zwraca się na ich...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027