Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
Logowanie/Rejestracja bok@m-z.pl  +48 22 602 26 41
0 0,00 zł
Since 2005  bok@m-z.pl  +48 22 602 26 41
Stimul8 Stimul8
InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Stimul8 Stimul8 180g
Finaflex
109,00 zł

Stimul8

ilość: 180g

Wszystkie warianty:

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2022-08
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
109,00 złz VAT
3,63 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Megabol
49,00 zł
(1)
Kupuję
Trec
79,00 zł
Kupuję
Aliness
28,90 zł
Kupuję
Hi-tech
159,00 zł
Kupuję
Trec
39,00 zł
Kupuję

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Beta-alanina

Informacja

Beta-alanina (β-alanina) należy do β-aminokwasów (tej samej grupy do której należy I-alanina, lecz o różnych właściwościach chemicznych). W połączeniu z histydyną tworzy β-alanylo-L-histydynę (karnozynę) związek wykazujący właściwości antyoksydacyjne, chelatujące i buforujące. Karnozyna obniża poziom jonów wodorowych w komórce i pozwala na przedłużanie wysiłku, większą wydolność siły i wytrzymałości oraz wpływa na odnowę biologiczną po wysiłku. Beta-alanina dostępna jest w postaci monopreparatów oraz zaawansowanych preparatów aminokwasowych, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Herbata chińska Camelia sinensis

Informacja

Herbata chińska jest produkowana z rośliny Camelia sinensis, w postaci herbat: białej (white tea), czarnej (black tea) i zielonej (green tea), w zależności od technologii w jakiej jest przygotowywana. Jest źródłem polifenoli, w tym katechin (m.in. EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujących silny potencjał przeciwutleniający (chroniący przed skutkami stresu tlenowego), nieco mniejszy termogeniczny (wspomagający proces odchudzania) oraz wpływa na aktywność metabolitu testosteronu (DTH) powodującego łysienie typu męskiego i problemy z związane z przerostem gruczołu krokowego. Herbata chińska dostępna jest, w postaci monopreparatów lub ekstraktów wspomagających  odchudzanie oraz suplementów diety o potencjale przeciwutleniającym, od preparatów witaminowych i witaminowo-mineralnych, przez spalacze tłuszczu, stack'i kreatynowe po rozmaite środki regulujące poziom hormonów.

Dawkowanie: Od kilkudziesięciu do kilkuset mg na dobę w zależności od rodzaju i standaryzacji.

EGCG

Informacja

EGCG (galusan epigalokatechiny) - związek występujący w postaci naturalnej w liściach herbaty zielonej i szałwi muszkatołowej. Silny przeciwutleniacz powodujący usuwanie wolnych rodników tlenowych poza organizm. Posiada potencjał termogeniczny (spotęgowany przy połączeniu z innymi substancjami m.in. kofeiną, kapsaicyną itp.), pozwalający na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa profilaktycznie na skutki przerostu gruczołowego krokowego (prostaty) i łysienia typu męskiego. Zalecany do stosowania osobom aktywnym fizycznie i zawodowo, dla utrzymania składu ciała i estetyki sylwetki. Jest składnikiem spalaczy tłuszczu, pozwalających na szybsze odchudzenie.

Dawkowanie: 50–500 mg na dobę.

Nasiona kakaowca

Informacja

Nasiona kakaowca pochodzą z owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao). Szeroko wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym - służą przede wszystkim do produkcji kakao w proszku oraz masła kakaowego, z którego wytwarza się m.in. czekoladę. Surowe, nie poddane obróbce termicznej, ziarna kakaowca są skarbnicą cennych składników odżywczych, dlatego zaliczono je do grona tzw. superfooods.

Około 50% suchej masy nasion kakaowca stanowią tłuszcze – głównie nasycone kwasy tłuszczowe (stearynowy i palmitynowy) oraz  kwas oleinowy i inne kwasy z grupy NNKT. 31% przypada na węglowodany, przy czym aż 15% stanowi nie podlegający trawieniu błonnik pokarmowy.

W nasionach kakaowca można znaleźć również minerały (magnez, żelazo, fosfor, potas, miedź), aminokwasy (arginina, glutamina, leucyna) oraz dwa alkaloidy (teobromina, kofeina), wykazujące działanie pobudzające. Ponadto są one wyjątkowo zasobne w polifenole (katechiny, antocyjany, procyjanidy), które mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Przypisuje się im m.in. zdolność do regulowania ciśnienia tętniczego, obniżania stężenia cholesterolu oraz stabilizacji poziomu cukru we krwi.

Ekstrakty z nasion kakaowca są popularnym składnikiem preparatów prozdrowotnych. Powszechnie stosuje się je również w suplementach odchudzających, niekiedy są dodawane również do formuł przedtreningowych i łagodnych stymulantów.

Teobromina

Informacja

Teobromina (3,7-dimetyloksantyna) jest alkaloidem purynowym, słabo rozpuszczalnym w wodzie,  występującym w ziarnie kakaowca, a także liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), herbacie, kawie oraz orzeszkach koli. Jest diuretykiem obniżającym ciśnienie krwi i usprawnia funkcjonowanie mózgu (rozszerza naczynia krwionośne mózgu). Rozszerza również naczynia krwionośne w całym układzie krążenia, zapobiegając zmianom miażdżycowym. Niekiedy stosowana jest w diecie odchudzającej. Połączona z kofeiną i polifenolami staje się termogenikiem. W suplementacji sportowej preparaty zawierające teobrominę stasowane są jako diuretyki oraz spalacze tłuszczu. Jest składnikiem termogeników, stacków kreatynowych przedtreningowych, a także boosterów azotowych.

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Guayusa (Ilex guayusa)

Informacja

Guayusa (Ilex guayusa) - ostrokrzew gujański, którego z yerba mate łączy nie tylko nazwa, ale i ścisłe podobieństwo morfologiczne. Również zastosowanie obu tych roślin jest podobne, choć na tym polu Ilex guaysua zdecydowanie wygrywa pod względem intensywności działania. Wskazuje się, że jest to prawdopodobnie roślina zawierająca najwięcej kofeiny spośród wszystkich naturalnych jej źródeł.

Dzięki swoim silnym zdolnościom pobudzającym, Guayusa jest idealnym sposobem na zwiększenie poziomu energii w kryzysowych momentach. Niektóre źródła podają również, że wśród efektów jego stosowania znajduje się redukcja apetytu. W związku z tym ekstrakty Guayusa są idealnym dodatkiem do spalaczy tkanki tłuszczowej - są w stanie zarówno zwiększać poziom deficytowej w tym okresie energii, jak i ułatwiać utrzymanie rygorystycznej diety.

Ilex guayusa wykazuje także wartość prozdrowotną stawiającą go ponad innymi roślinami stosowanymi w celu pobudzenia. Zawiera znaczną ilość przeciwutleniaczy, wygrywając na tej płaszczyźnie nawet ze znaną ze swoich właściwości antyoksydacyjnych zieloną herbatą.

Teakryna

Informacja

Teakryna to alkaloid purynowy, który naturalnie występuje w owocach kakaowca cupuacu  (Theobroma grandiflorum) i liściach Camellia assamica. Pod względem struktury przypomina kofeinę, od której różni się dodatkową grupą ketonową i metylową. Podobnie jak kofeina pobudza, podnosi zdolność koncentracji, niweluje senność i zmęczenie. Jednak w przeciwieństwie do niej działa dłużej i raczej nie wykazuje wpływu na ciśnienie tętnicze. Zaobserwowano również, że tolerancja na teakrynę rozwija się bardzo powoli, a dzięki temu nie trzeba sięgać po coraz wyższe dawki dla osiągnięcia tego samego efektu działania. 

Teakryna, podobnie jak kofeina, jest zdolna do wiązania się z receptorami adenozyny, bez ich aktywacji. Ostateczny efekt jej działania zależy jednak od przyjętej dawki - w wysokich dawkach blokuje receptory adenozyny, w niskich wręcz przeciwnie – zwiększa poziom adenozyny w obrębie hipokampa i prawdopodobnie dzięki temu może przeciwdziałać negatywnym skutkom przyjęcia zbyt wysokiej dawki kofeiny. Oprócz tego teakryna wywiera wpływ na receptory dopaminowe. Ich aktywacja skutkuje wzrostem poziomu motywacji oraz poprawą zdolności poznawczych. Przypisuje się jej również działanie przeciwbólowe i przeciwutleniające.

W suplementacji teakryna jest traktowana jako stymulant. Stosuje się w celu zniwelowania senności i zmęczenia oraz zwiększenia wydajności umysłowej. Często łączy się ją z kofeiną po to, by wzmocnić i wydłużyć jej działanie oraz uchronić przed przykrymi konsekwencjami nadmiaru kofeiny.

Teakrynę najczęściej spotyka się w preparatach przedtreningowych i spalaczach tłuszczu bazujących na stymulantach. Na rynku są dostępne również monopreparaty zawierające czystą teakrynę, bez żadnych domieszek.  

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia.

Najczęściej stosuje się dawki od 50 do 300 mg na dobę. Dawki poniżej 50 g dają efekt relaksujący, a zbliżone do 300 mg - stymulujący. 

 

Rauwolfia vomitoria

Informacja

Rauwolfia vomitoria to krzew z rodziny toinowatych, od wieków wykorzystywany przez rdzennych mieszkańców Afryki Zachodniej w celach leczniczych. Roślinie tej przypisuje się właściwości  przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwnowotworowe. Często stosuje się ją również w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz zaburzeń psychotycznych.

W korzeniach, liściach i łodygach Rauwolfia vomitoria naukowcy znaleźli szereg alkaloidów aktywnych farmakologicznie. Ekstrakty dostępne w suplementacji najczęściej standaryzuje się na zawartość α-johimbiny (rauwolscyny). Alkaloid ten jest blisko spokrewniony z doskonale znaną johimbiną. Wykazuje silne działanie odchudzające i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. W  tradycyjnej medycynie długo wykorzystano inny alkaloid – rezerpinę. Wchodziła ona w skład wielu popularnych leków przeciwpsychotycznych, które z czasem zostały zastąpione przez preparaty nowszej generacji.

Ekstrakty z Rauwolfia vomitoria można znaleźć głównie w suplementach ukierunkowanych na redukcję masy ciała. Rzadko są stosowane solo, najczęściej występują w połączeniu z innymi substancjami.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Reklamacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@m-z.pl +48 501 537 027