Witamina K stanowi jedną z istotniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji. Dla dorosłego człowieka ma duże znaczenie nie tylko profilaktyczne, ale także lecznicze.
Zasadniczo witamina K to cała grupa związków chemicznych, dlatego w odniesieniu do niej możemy się spotkać z określeniami K1, K2 i K3. Oznaczają one nic innego, jak tylko postać witaminy K. Idąc tym tropem wyróżniamy rozpuszczalną w tłuszczach postać naturalną, czyli K1 (syntetyzowana przez rośliny) i K2 (syntetyzowana przez bakterie jelitowe) oraz syntetyczną pochodną, zwaną K3, która może być rozpuszczalna zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie.
Większości z nas witamina K słusznie kojarzy się z krzepliwością krwi. Bez jej udziału nie byłaby możliwa produkcja najistotniejszej dla procesu krzepnięcia protrombiny. Obecności witaminy K wymagają również wszystkie inne czynniki krzepnięcia wytwarzane w wątrobie. Przy jej niedoborze gwałtownie wrasta niebezpieczeństwo wystąpienia krwotoków, wydłuża się również czas gojenia się ran.
Na tym jednak rola witaminy K się nie kończy. Uczestniczy ona również w gospodarowaniu zasobami wapnia, warunkując tworzenie tkanki kostnej i utrzymanie właściwej mineralizacji kości. Tym samym zapobiega groźnej osteoporozie, z którą wiąże się kruchość i łamliwość kości. Mało kto wie, że witamina K wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, a liczne badania udowodniły, że potrafi zahamować rozwój raka piersi, jajników, wątroby, nerek oraz żołądka.
Największą ilość witaminy K pozyskujemy pod postacią K1 wraz ze spożywanymi zielonymi warzywami. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że z uwagi na obecny w warzywach błonnik niewielki odsetek witaminy K z wchłania się do krwioobiegu. Produkowana przez bakterie jelitowe witamina K2 w pewnym stopniu pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminę K, jednak tylko wtedy, gdy nasza flora bakteryjna działa prawidłowo.
Osoby, które przeszły kurację antybiotykową, mają zniszczoną florę bakteryjną jelit, chorą wątrobę lub cierpią na zespół złego wchłaniania są narażone na groźne w skutkach niedobory witaminy K i powinny rozważyć suplementację tej cennej substancji.