0 0,00 zł
 bok@muscle-zone.pl  +48 501-537-027
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Inulin FOS Inulin FOS 180g
Jarrow Formulas
45,00 zł

Inulin FOS 180g

od 3 sztuk tylko: 44,10 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 200g
Bez glutenu
Wegetariański
Wegański
45,00 zł z VAT
0,96 zł / porcja
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Sprzedawcą , importerem oraz podmiotem odpowiedzialnym za opis jest:
Produkt wysyłany jest z UE
Opis produktu
  • Inulina i fruktooligosacharydy Orafti® o właściwościach prebiotycznych
  • Hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych
  • Lepsza przyswajalność składników odżywczych
  • Wzrost pożytecznej flory bakteryjnej
  • Regulacja poziomu glukozy we krwi
  • Pozytywny wpływ na zdrowie kości
  • Wsparcie układu odpornościowego
  • W trakcie i po antybiotykoterapii
  • Wzmocnienie bariery jelitowej
  • Wspomaga odchudzanie
  • Prewencja nowotworów
  • Wygodna formuła

Jarrow Formulas Inulin FOS to prebiotyczny suplement diety, zawierający inulinę oraz FOS (fruktooligosacharydy) Orafti®. Substancje te stanowią rozpuszczalny błonnik, wpływający pozytywnie na wzrost pożytecznej flory bakteryjnej, niezbędnej dla zdrowych jelit i ogólnego zdrowia organizmu. Produkt występuje w wygodnej do stosowania postaci proszku o masie 180 g i nie zawiera pszenicy, glutenu, soi, nabiału, jaj, ryb i orzechów ziemnych.

Prebiotyki to nietrawione w przewodzie pokarmowym prozdrowotne substancje, które stanowią pożywkę dla mikroflory bakteryjnej jelit, stymulując wzrost pożytecznych bakterii. Wykazano pozytywny wpływ prebiotyków na organizm człowieka. Dodatek prebiotyków do pożywienia noworodków niekarmionych mlekiem matki przyspiesza kolonizację przewodu pokarmowego bakteriami z rodzaju Bifidobacterium. Pomagają przywrócić równowagę flory jelitowej w przypadku infekcji lub antybiotykoterapii. Ponadto, prebiotyki obniżają stężenie lipidów we krwi, a dzięki obniżaniu pH, zwiększają rozpuszczalność związków wapnia, żelaza, cynku czy wapnia, poprawiając ich biodostępność.

Inulina pod względem chemicznym jest związkiem należącym do długołańcuchowych fruktanów typu inuliny, zbudowanym z jednostek cukrowych połączonych wiązaniem β-2-1 glikozydowym. Wiązanie to jest odporne na enzymy trawienne obecne w przewodzie pokarmowym człowieka, co umożliwia przechodzenie inuliny do jelita grubego w niezmienionej postaci. W dolnym odcinku jelita grubego inulina ulega hydrolizie i fermentacji przez florę bakteryjną, stanowiąc wartościową pożywkę dla pożytecznych bakterii – zwłaszcza Bifidobacterium sp. i Lactobacillus sp, powodując wzrost ich populacji.

Inulina wpływa pozytywnie na skład mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Wykazano, że inulina hamuje rozwój drobnoustrojów potencjalnie patogennych, m.in. Enterobacteriacae, Escherichia coli, Clostridium perfringens, Salmonella czy Shigella, jednocześnie powodując wzrost liczebności bakterii pożytecznych, wytwarzających bioaktywne metabolity o właściwościach prozdrowotnych – witaminy z grupy B i K, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, antyoksydanty. Przywrócenie równowagi mikroflory bakteryjnej jelit jest niezwykle ważne z punktu widzenia profilaktyki wielu chorób i niesie ze sobą ogromne korzyści zdrowotne. Następuje uszczelnienie bariery jelitowej, poprawa samopoczucia, usprawnienie trawienia, wzrost biodostępności substancji odżywczych oraz wzmocnienie odporności.

Inulina normalizuje profil lipidowy krwi. Udowodniono, że suplementacja inuliną powoduje obniżenie poziomu cholesterolu LDL i triacylogliceroli oraz wzrost stężenia frakcji HDL. Ponadto może ograniczać wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Inulina jest zatem wartościowym suplementem diety w miażdżycy i otyłości.

Inulina jest istotnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Wpływając na aktywność enzymatyczną flory bakteryjnej jelita grubego, powoduje obniżenie aktywności bakteryjnej β­glukuronidazy. Enzym ten, wytwarzany przez zasiedlające jelito grube bakterie z rodzaju Escherichia coli, Peptostreptococcus, Bacteroides czy Clostridia, powoduje hydrolizę glukuronidowanych toksyn, hormonów steroidowych, leków czy karcynogenów, wydzielanych z żółcią. Zwiększona aktywność β­glukuronidazy została powiązana z nasilonym ryzykiem wystąpienia nowotworów hormonozależnych, m.in. nowotworów prostaty i piersi.

Fruktooligosacharydy (FOS) należą do krótkołańcuchowych fruktanów typu inuliny i pełnią funkcje prebiotyczne. Podobnie jak inulina FOS ulegają fermentacji w okrężnicy do związków metabolizowanych i wchłanianych przez nabłonek jelita (któtkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwas mlekowy) oraz sprzyjają rozwojowi pożytecznej flory bakteryjnej. Badanie, w którym oceniano wpływ 15-dniowej suplementacji fruktooligosacharydów na skład mikroflory wykazało wzrost obecności bifidobakterii i jednoczesny spadek potencjalnie chorobotwórczych bakterii z rodzaju Bacteroides, Fusobacterium i Clostridium.

Podsumowując, Jarrow Formulas Inulin FOS to suplement diety efektywnie wspomagający przywrócenie i zachowanie równowagi mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Preparat jest polecany szczególnie dla osób w trakcie i po antybiotykoterapii, w infekcjach przewodu pokarmowego, biegunkach, obniżonej odporności, spadku energii, w chorobach układu krążenia oraz jako element profilaktyki.

Zalecane spożycie
Producent, Dystrybutor, Sprzedawca
Recenzje (0)
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy
MZKatalog - polecani trenerzy
MZKatalog - polecane kluby